n’autor – o nouă colecție de literatură română contemporană (RO) Interviu cu Eli Bădică

Care este povestea colecției n’autor?

Povestea n’autor a început acum un an, când Ana Nicolau, directorul general al Editurii Nemira, a venit cu propunerea de a coordona o colecție de literatură română contemporană. În iunie, preluam portofoliul de autori români de la editură și demaram deja tot acest proces. Am ales numele pe care avea să-l poarte colecția – am decis că n’autor se potrivește cel mai bine cu viziunea pe care o aveam, te duce cu gândul la Nemira (și familia ei – Nautilus, Nemi, să dau doar două exemple), respectiv autor Nemira, narator, narațiune, n modalități de a vedea și povesti lumea – direcția editorială pe care ne-o doream, identitatea vizuală a colecției, iar la Gaudeamus-ul trecut stabileam planul editorial – care erau primele cărți pe care urma să le publicăm în colecție începând cu primăvara lui 2018. Sigur, întotdeauna apar schimbări, mici obstacole, provocări, dar ele fac parte din tot acest drum și-i dau savoare poveștii n’autor.

De ce o colecție de literatură română și de ce acum?

Editura Nemira nu e străină în susținerea și promovarea literaturii române, ba dimpotrivă, a fost prima editură care, după anii ’90, a crezut în autorii români și i-a sprijinit pe cât de mult posibil – să nu uităm că unii dintre cei mai apreciați scriitori autohtoni și-au publicat la Nemira primele volume de după Revoluție (H. R. Patapievici, Mircea Nedelciu, Radu Aldulescu, Petre Barbu, Simona Popescu etc.). De altfel, colecția Cuaternar a fost dedicată, până de curând, când n’autor i-a luat locul, autorilor români. Să nu uităm și de Vorpal, colecția de poezie coordonată de Svetlana Cârstean, care, din noiembrie 2016 și până astăzi, a publicat șase volume excelente de poezie românească. Ori de Nemi, editura pentru copii, care, la fel, publică și cărți pentru cei mici scrise de autori români – acum, în mai, de pildă, vor apărea niște volume minunate semnate de Simona Antonescu și ilustrate de Alexia Udriște, în seria Istoria povestită copiilor, un proiect coordonat de Laura Câlțea, redactorul-șef al Nemi.

Cu acest succint context, o nouă colecție de literatură română contemporană la Editura Nemira intră în firescul lucrurilor. n’autor vine să întărească tradiția începută aici, dar și să reîmprospăteze viziunea cititorilor asupra literaturii române, să creeze o comunitate puternică de autori și cititori, să dea poveștii ce-i dintotdeauna al ei – pare că avem din ce în ce mai multă nevoie de povești, nu credeți? E, desigur, și o chestiune de responsabilitate, de asumare a unor valori pe care ne dorim să le împărtășim, de susținere necondiționată a producției locale de calitate.

Cum ați ales autorii?

Am avut în vedere, în mare, două criterii: scriitura și narațiunea. Am căutat cărți care să spună povești autentice despre lumea în care trăim, fie că o făceau cu privirea îndreptată spre trecut sau viitor, fie cu ea ancorată în prezent, manuscrise în care umanitatea să răzbată în toată splendoarea ei, povești cu care cititorii să poată empatiza, în care să se recunoască, povești scrise fără cusur.

La ce să se aștepte cititorii de la primele trei cărți ale colecției?

Să intre cu totul în primele trei cărți ale colecției – „Matriarhat”, de Cristina Andrei, „Anotimpuri care nu se repetă”, de Ion Pleșa, și „Territoria”, de Oleg Garaz –, să fie fascinați de diversitatea universurilor pe care le vor găsi acolo, să fie vrăjiți de povestitori. Fiecare dintre cei trei n’autori au voci distincte, recognoscibile, inimitabile. Sunt convinsă că vă vor cuceri.

Cum a fost să lucrezi la prima colecție? Care au fost emoțiile, temerile?

În ultimii cinci ani, parcursul meu profesional a fost, în linii mari, în direcția jurnalismului cultural – cu accent pe cel literar. Sunt filolog la bază, e drept, iar domeniul editorial îmi este cât se poate de familiar. Cu toate acestea, nimic nu te pregătește, de fapt, pentru meseria de editor, care este, firește, diferită de tot ceea ce am făcut până acum. De aici, din temerile acestea inițiale, a venit și o ușoară ezitare în a-mi asuma o asemenea misiune. Fără încrederea și susținerea Anei Nicolau și fără întreaga echipă de la Editura Nemira, colecția nu ar fi scos capul în lume în forma aceasta, sunt sigură, așa că, dacă îmi permiți, profit de ocazie să le mulțumesc.

A fost și este extraordinar să lucrez la n’autor, să citesc sute de manuscrise, să anunț autorii că vor fi publicați, să lucrez cu scriitorii pe cărțile lor, să decidem în ceea ce privește corpul de literă din interiorul cărților sau ce va apărea pe coperta a IV-a, de exemplu. Când am dat primul bun de tipar, pe primele trei cărți odată, am fost extrem de emoționată, mi-am zis că asta e, nu mai e loc de întors. Grijile sunt constante. Mi-a scăpat ceva? Puteam să fac ceva mai bine? Vor fi cititorii încântați de cărțile acestea? – acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care mi le pun zilnic.

Pe 23 aprilie, de Ziua Cărții, lansați n’autor la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Mai urmează evenimente unde cititorii vor putea să stea de vorbă cu autorii acestor cărți?

Într-adevăr, astăzi, 23 aprilie, de la ora 19:00, vă așteptăm cu drag și cu emoții la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, să ne bucurăm împreună de n’autor(i) și cărțile lor. Avem în plan un turneu în aceeași formulă – Cristina Andrei, Ion Pleșa și Oleg Garaz, însoțiți de subsemnata – la Timișoara, Iași și Cluj, în luna mai, plus alte evenimente. Le vom anunța curând, așa că fiți cu ochii pe Editura Nemira.

Ce alte cărți mai aveți în pregătire pentru colecție?

Îți voi spune, în avanpremieră, următoarele titluri care vor apărea în n’autor până la începutul lui iulie: „Un cal într-o mare de lebede” (roman), de Raluca Nagy, „Piramida” (roman), de Cristian Englert, „Alternativă la fuga în Egipt” (povestiri), de Gabriel Gafița, și „Povestiri din garaj” (proză scurtă), de Goran Mrakić. O să aveți cărți excelente pentru vacanță de vară, promitem! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *